AKTIVITI NILAM


1. Buat Seekor Ulat Buku – Pelajar menulis ulasan buku mereka pada kad manila yang dipotong bulat. Kad-kad ini boleh disambung-sambung untuk membentuk segmen ‘ulat buku’.

2. Rakan Membaca – Pelajar memilih seorang rakan yang serasi dengannya sebagai rakan membaca. Kedua-duanya boleh saling membantu untuk berkongsi pengalaman membaca.

3. Mendirikan Satu Program Membaca – Pelajar menguruskan masa untuk membaca, menentukan apa yang hendak dibaca, dan di mana bahan dapat diperolehi.

4. Memulakan Kelab Membaca Kamu Sendiri – Pelajar dalam satu kumpulan atau sebuah kelas menubuhkan kelab membaca dan merancang aktiviti-aktiviti yang tersendiri.

5. Diari Membaca Mingguan – Pelajar menyemak kemajuan membacanya minggu demi minggu baik dari segi kuantiti mahupun jenis bahan yang dibaca.

6. Ulasan Buku Mobail – Pelajar menggunakan daya kreatif mereka untuk memaparkan ulasan buku di bilik darjah.

7. Menghayati Puisi – Pelajar melahirkan respon mereka terhadap sebuah puisi yang dibaca dengan menulis apa yang dirasai dan sebab mereka berasa begitu.

8. Baris Demi Baris- Pelajar meneliti perkaitan makna antara baris-baris puisi untuk memahami sebauah puisi dengan lebih baik.

9. Mengumpul Perkataan – Pelajar menggunakan bacaan mereka untuk mengumpul perkataan menurut ‘kumpulan’ supaya mereka dapat membuat rujukan dengan mudah.

10. Kisahkan Semula Sebuah Cerita – Pelajar melukis beberapa adegan daripada cerita yang dibacanya, kemudian menulis – Pelajar melukis beberapa adegan daripada cerita yang dibacanya, kemudian menulis semula cerita dengan perkataan sendiri.

11. Melukis Model – Berpasangan, pelajar mengambil giliran membaca gambaran tentang suatu tempat atau suasana yang dikutip daripada sebuah buku cerita supaya masing-masing mendapat giliran melukis gambaran tersebut, dan membandingkannya kemudian.

12. Halaman Masalah – Dengan membayangkan dirinya sebagai watak utama dalam sebuah buku cerita, pelajar menulis tentang masalah yang dihadapinya dalam sepucuk surat kepada halaman masalah dalam majalah kegemarannya.

13. Kerangka Cerita – Memperkenalkan satu cara menganalisis sebuah karya fiksyen berdasarkan latar, watak, masalah dan penyelesaian.

14. Urutan Cerita – Pelajar menambah satu bahagian lagi di akhir sebuah cerita yang disukainya untuk menamatkan cerita itu seperti yang diingininya.

15. Apa Yang Diberitahu Kepada Kamu? Pelajar membaca sepintas lalu beberapa perenggan daripada sebuah buku cerita, dan memikirkan apa idea utama perenggan-perenggan itu.
16. Pesan Tersirat – Pelajar mencari pesan tersirat atau tema dalam cerita, puisi dan novel untuk mencungkil mesej yang ingin disampaikan pengarang dalam karyanya. 
17. Luaskan Idea Kamu – Pelajar menggunakan imaginasi untuk meluaskan idea dan kefahamannya berdasarkan sebuah cerita menarik yang dibacanya. Misalnya dengan menggunakan segala maklumat tentang watak utama, dia memerihalkan keadaan watak itu pada zaman kanak-kanak.
18. Dua Aktiviti Dengan Lakonan – Pelajar dapat meningkatkan kefahaman tentang sesebuah cerita dengan menterjemahkannya ke dalam bentuk lakonan, dan kemudian melakonkannya di dalam kelas.
19. Tamu Minggu Ini – Pelajar membayangkan diri sebagai penerbit TV yang ingin menampilkan watak kegemarannya dalam rancangan ‘Tamu Minggu Ini’. Oleh itu dia terpaksa menyediakan suatu ringkasan mengenai watak seperti nama, keluarga dan pencapaiannya.
20. Membanding Dan Membeza – Pelajar menggunakan rajah Venn untuk membandingkan keadaan sesuatu watak sebelum dan selepas sesuatu peristiwa yang dialaminya, atau membandingkan dua watak dalam sebuah cerita.
21. Merentas Dunia – Pelajar membaca buku tentang sebuah negeri dan mencatatkan maklumat seperti ibu negeri dan kehidupan rakyatnya.
22. Mengumpul Maklumat – Sambil membaca, pelajar mengisi beberapa kotak disekeliling satu tajuk dengan fakta-fakta atau maklumat penting berkaitan dengan tajuk itu dan kemudian menyusun nota-nota itu menurut urutan yang munasabah.
23. Buat Sebuah Buku Fakta – Pelajar mencari fakta-fakta menarik daripada ensaiklopedia dan kemudian menyalin dan melengkapkannya untuk membuat sebuah buku.
24. Berkongsi Dan Berbincang – Berpasangan, pelajar menerokai dan membaca bersama-sama sebuah buku untuk mencari maklumat tentang satu tajuk yang dipilih mereka.
25. Merancang Satu Persembahan – Kumpulan-kumpulan pelajar merancang dan mengelola suatu persembahan berdasarkan sebuah carita yang telah dibaca.
26. Biodata Tokoh Terkenal – Pelajar membuat profil seoramg tokoh yang diminati menggunakan seberapa banyak punca maklumat yang dapat diperolehi.
27. Cari Khazanah!/Sumber Hunt Berpandukan satu salinan peta, pelajar menulis arahan dan membacakan arahan itu kepada kawan-kawannya untuk memandu mereka mencari khazanah yang disembunyikannya di suatu tempat dalam peta itu.
28. Membaca Gambar Rajah – Berpasangan, pelajar mengambarkan gambar rajah yang dipilih dari sebuah buku supaya rakannya dapat melukis gambar rajah itu hanya dengan mendengar gambarannya.
29. Surat Berita – Pelajar-pelajar menyusun bahan-bahan menarik yang terhasil dari aktiviti-aktiviti menarik dan menerbitkannya dalam bentuk surat berita.
30. Buku Ditangan – Pelajar-pelajar sentiasa bersama buku dimana-mana saja mereka berada.
31. Projek Pukal – Kotak buku bacaan yang dibekalkan oleh PSS dan dikendalikan oleh guru kelas. Buku sentiasa ditukar ganti.
32. Anotasi Buku – Pelajar membuat ulasan mengenai buku yang dibaca melalui proses pengajaran dan pembelajaran.
33. Khemah Membaca – Pelajar didedahkan dengan teknik membaca, kemahiran pengendalian maklumat, ADD dan kerja projek. Pelajar akan mempamirkan hasilan projek dan persembahan di akhir kursus.
34. Kuiz Bestari –Kuiz berkaitan dengan matapelajaran di sekolah.
35. 30/40 Minit Bersama Buku – AJK projek memilih hari dan masa yang sesuai mengikut jadual waktu. Hari dan masa akan berubah pada minggu berikutnya melibatkan semua warga sekolah. Aktiviti membaca ditetapkan oleh guru matapelajaran pada waktu tersebut. Catatan dimasukkan dalam buku program dan buku catatan membaca.
36. Minggu Galakkan Membaca – AJK memilih minggu yang bersesuaian. Aktiviti yang dirancang biasanya dalam bentuk pertandingan.
37. Buku Skrap – Merupakan aktiviti bulanan dan bahan diambil daripada petikan majalah atau akhbar.
38. Wadah Bestari – Pelajar diberi satu tajuk, kemudian pelajar tersebut merujuk beberapa buah buku untuk memetik fakta. Tajuk tersebut didedahkan semasa perhimpunan mingguan. Pelajar lain dikehendaki mencatat apa yang dilafazkan pelajar tersebut. Guru mengambil masa beberapa minit di kelas untuk sesi perbincangan.
39. Menulis Buku – Pelajar diberi satu tajuk atau tema. Pelajar dibimbing memilih watak berdasarkan contoh buku. Mereka didedahkan juga bagaimana sebuah buku dihasilkan. Hasil yang baik diberi ganjaran.
40. Melukis Kulit Buku – Pelajar perlu membaca sebelum melukis kulit buku. Biasanya buku yang dipertandingkan tiada mempunyai kulit ( buku rosak- dibaik pulih).
41. Projek Berwawasan – Pelajar Membaca buku fiksyen. Mereka membuat sinopsis, ulasan, perkataan baru dalam buku rekod membaca.
42. Hentian Ilmu/ Laluan Iqra – Bahan bacaan diletakkan disudut-sudut tertentu untuk dibaca oleh murid pada waktu rehat.
43. 1 + 1 = 100 (Diskusi Buku) – Seorang pelajar membaca sebuah buku disebarkan kepada 100 orang rakannya.
44. Projek Cakna – Pelajar membaca bahan dengan diawasi dan dibimbing oleh guru mengikut jadual ditempat-tempat yang dinyatakan. Dalam aktiviti ini guru pembimbing akan mambantu pelajar yang tidak boleh menyebut perkataan dengan betul dan tidak boleh membaca dengan baik. Kemudian pelajar bercerita secara lisan untuk mengetahui tentang kefahaman pelajar terhadap bahan yang dibaca. Pelajar yang lebih baik kefahamannya dan boleh menulis, mempersembahkan kefahaman mereka dalam bentuk grafik, komik, kartun dan kulit buku.
45. Program ‘Walking Dictionary’- Pelajar memakai tag nama dimana perkataan perbendaharaan kata bagi minggu itu diperkenalkan.

 

Guru PSS

PKG AYER HITAM
                     
BIL Kod PKG Kod Sek NAMA SEKOLAH ALAMAT SEKOLAH GURU PERPUSTAKAAN MEDIA GRED GRED OPSYEN MATAPELAJARAN  JUMLAH
AHLI SEKOLAH DI AJAR WAKTU
1 JQA0003 JBA0039 SK SERI MENDAPAT PT. SERI MENDAPAT  PARIT RAJA NGAESAH BT. MD. LAJIS DGA 29 B PENG. MELAYU BAHASA MELAYU 23
2 JQA0003 JBA0043 SK SERI BUNUT POS PARIT RAJA SITI JAMILAH BTE KASNON DGA 29 B PENG. MELAYU BAHASA MELAYU 33
3 JQA0003 JBA0046 SK SERI SABAK UNI KM 24, JALAN KLUANG SARIMAH BTE TAHIR DGA 29 A SAINS SAINS 29
4  JQA0003 JBA0047 SK SETIA JAYA PARIT HAJI ALI,  PARIT RAJA ASMAH BINTI MOTAJI DGA 29 B PENG. MELAYU BAHASA MELAYU 24
5  JQA0003 JBA0050 SK SERI KEMAJUAN SPG TENGAH, PARIT RAJA SITI ROMALAH BTE MOHD ANUAR DGA 41 A B INGGERIS B INGGERIS 24
6  JQA0003 JBA0051 SK PARIT BINGAN PARIT RAJA AZIZAH BT. HASSAN DGA 29 A SAINS/ PJK SAINS 23
7  JQA0003 JBA0081 SK AIR HITAM SK.AYER HITAM,AYER HITAM FAUZIAH BT SELAMAT DGA 32 A PENG. MELAYU BAHASA MELAYU 24
8  JQA0003 JBA0083 SK BUKIT KUARI PARIT RAJA, NURUSSAADAH BT MD YUSOF DGA 29 A P. ISLAM P.ISLAM 26
9  JQA0003 JBA0085 SK SERI BANDAN BT.3, JLN. YONG PENG, AIR HITAM MARLINA MOHD ARIF DGA 41 A SAINS SAINS 28
10  JQA0003 JBA0086 SK KOTA DALAM PARIT KANGKAR AIR HITAM, AIR HITAM NASIRIN BIN KANAN DGA 29 A MATH MATEMATIK 27
11  JQA0003 JBA0088 SK SERI PAYA KG. SERI PAYA,  PT. RAJA, B. PAHAT, ZALELA BT SHERAN DGA 29 B MATEMATIK MATEMATIK 16
12  JQA0003 JBA0092 SK SERI BULAN W POS KAMPUNG HAJI GHAFFAR,YONG PENG ROSLINA BT MOHD ABU DGA 41 A SEJARAH B INGGERIS 21
13  JQA0003 JBC0019 SJK(C) KONG NAN PARIT RAJA SIA QUI HONG DGA 29 B BAHASA CINA BAHASA CINA 25
14  JQA0003 JBC0023 SJK(C) MALAYAN AIR HITAM,  AIR HITAM KHOO WOAN CHEN DGA 29 A MUZIK B INGGERIS 26
15  JQA0003 JEE0034 SMK DATUK MENTERI AYER HITAM, HJ KOSNAN BIN BUKHARI DGA 41 A SEJARAH PENG. AM  14

Analisa Rakan Pembaca 2007

RANUGERAHRP(IKUTSEKOLAH)
LAPORAN STATUS PELAKSANAAN PROGRAM NILAM TAHAP RAKAN PEMBACA
SEKOLAH RENDAH DAN MENENGAH

PSPN : PSPN JOHOR

KATEGORI : BANDAR DAN LUAR BANDAR

Tarikh: 14-Dec-07

e-NILAM

JQA0003
PKG AYER HITAM

BIL KOD PKG PKG BIL MURID MURID GANGSA % PERAK % EMAS % NILAM % JUMLAH %

TERLIBAT

1 JBA0039
SK SERI MENDAPAT 210
0
0
0.00
0
0.00
0
0.00
0
0.00
0
0.00

2 JBA0043
SK SERI BUNUT 75
45
0
0.00
0
0.00
0
0.00
0
0.00
0
0.00

3 JBA0046
SK SERI SABAK UNI 563
316
0
0.00
0
0.00
0
0.00
0
0.00
0
0.00

4 JBA0047
SK SETIA JAYA 153
92
0
0.00
0
0.00
0
0.00
0
0.00
0
0.00

5 JBA0050
SK SERI KEMAJUAN 339
102
0
0.00
0
0.00
0
0.00
0
0.00
0
0.00

6 JBA0051
SK PARIT BINGAN 224
63
0
0.00
0
0.00
0
0.00
0
0.00
0
0.00

7 JBA0081
SK AIR HITAM 1004
130
0
0.00
0
0.00
0
0.00
0
0.00
0
0.00

8 JBA0083
SK BUKIT KUARI 276
14
0
0.00
0
0.00
0
0.00
0
0.00
0
0.00

9 JBA0085
SK SERI BANDAN 287
113
0
0.00
0
0.00
0
0.00
0
0.00
0
0.00

10 JBA0086
SK KOTA DALAM 516
125
0
0.00
0
0.00
0
0.00
0
0.00
0
0.00

11 JBA0088
SK SERI PAYA 149
81
1
0.67
0
0.00
3
2.01
0
0.00
4
2.68

12 JBA0092
SK SERI BULAN 176
1
1
0.57
0
0.00
0
0.00
0
0.00
1
0.57

13 JBC0019
SJK(C) KONG NAN 347
29
0
0.00
0
0.00
0
0.00
0
0.00
0
0.00

14 JBC0023
SJK(C) MALAYAN 369
141
0
0.00
0
0.00
0
0.00
0
0.00
0
0.00

15 JEE0034
SMK DATUK MENTERI 2382
882
0
0.00
0
0.00
0
0.00
0
0.00
0
0.00

JUMLAH KESELURUHAN 7070
2134
2
0.03
0
0.00
3
0.04
0
0.00
5
0.07

Cop: Disahkan oleh,
First Previous Next Last

Analisa Jauhari 2007

RTANUGERAHJAUHARIIKUTSEKOLAH
LAPORAN STATUS PELAKSANAAN PROGRAM NILAM TAHAP JAUHARI
SEKOLAH RENDAH DAN MENENGAH

PSPN : PSPN JOHOR

Tarikh: 14-Dec-07

e-NILAM
PKG :
JQA0003
PKG AYER HITAM
BIL KOD SEKOLAH NAMA SEKOLAH JUMLAH PURAT BIL MURID MURID GANGSA % PERAK % EMAS % NILAM % JUMLAH %

BACAAN A
TERLIBAT
1 JBA0039
SK SERI MENDAPAT 10183
48
210
210
71
33.8
57
27.1
31
14.8
8
3.8
167
79.5
2 JBA0043
SK SERI BUNUT 3750
50
75
75
19
25.3
25
33.3
0
0.0
0
0.0
44
58.7
3 JBA0046
SK SERI SABAK UNI 32972
59
563
563
144
25.6
91
16.2
55
9.8
50
8.9
340
60.4
4 JBA0047
SK SETIA JAYA 9486
62
153
153
50
32.7
25
16.3
8
5.2
8
5.2
91
59.5
5 JBA0050
SK SERI KEMAJUAN 9744
29
339
339
83
24.5
25
7.4
3
0.9
0
0.0
111
32.7
6 JBA0051
SK PARIT BINGAN 14004
63
224
224
48
21.4
5
2.2
1
0.4
3
1.3
57
25.4
7 JBA0081
SK AIR HITAM 37085
37
1004
1004
257
25.6
44
4.4
14
1.4
21
2.1
336
33.5
8 JBA0083
SK BUKIT KUARI 12685
46
276
276
42
15.2
16
5.8
8
2.9
3
1.1
69
25.0
9 JBA0085
SK SERI BANDAN 19359
67
287
287
98
34.1
39
13.6
28
9.8
38
13.2
203
70.7
10 JBA0086
SK KOTA DALAM 24614
48
516
516
220
42.6
55
10.7
5
1.0
0
0.0
280
54.3
11 JBA0088
SK SERI PAYA 7170
48
149
149
24
16.1
24
16.1
24
16.1
15
10.1
87
58.4
12 JBA0092
SK SERI BULAN 11171
63
176
176
21
11.9
36
20.5
67
38.1
6
3.4
130
73.9
13 JBC0019
SJK(C) KONG NAN 14941
43
347
347
116
33.4
37
10.7
24
6.9
10
2.9
187
53.9
14 JBC0023
SJK(C) MALAYAN 8532
23
369
369
131
35.5
43
11.7
0
0.0
0
0.0
174
47.2
15 JEE0034
SMK DATUK MENTERI 102852
43
2382
2382
1055
44.3
579
24.3
87
3.7
42
1.8
1763
74.0
JUMLAH KESELURUHAN 318548
45
7070
7070
2379
33.6
1101
15.6
355
5.0
204
2.9
4039
57.1

Cop: Disahkan oleh,
First Previous Next Last